Szybki metabolizm to tempo przemiany materii, o którym marzy każda osoba chcąca schudnąć. Dieta Metabolistyczna została stworzona, aby pomóc Twojemu organizmowi przekształcić składniki odżywcze z pożywienia w energię. Szybki metabolizm – co jeść i jak poprawić metabolizm?
Metabolizm – co to jest?

Procesy metaboliczne to procesy metaboliczne obejmujące zespół przemian biochemicznych zachodzących we wszystkich komórkach organizmów żywych, których integralną częścią są przepływy energii, materii i informacji.
W organizmie zachodzą dwa rodzaje przemian metabolicznych: procesy anaboliczne i kataboliczne.
• Anabolizm to budowanie, synteza i tworzenie złożonych związków organicznych w organizmie, takich jak białka ustrojowe, tłuszcze, węglowodany, enzymy i hormony.
• Katabolizm jest przeciwieństwem procesów anabolicznych, dlatego jest rozkładem złożonych związków organicznych, takich jak białka, tłuszcze i węglowodany. Związki powstałe w wyniku procesów katabolicznych mogą być wykorzystywane na własne potrzeby organizmu lub wydalane.
U osoby dorosłej procesy anaboliczne i kataboliczne przebiegają równolegle. U dzieci i młodzieży przeważają procesy anaboliczne związane z rozwojem i wzrostem organizmu. W starszym wieku zachodzą głównie procesy kataboliczne, gdy procesy budowy i renowacji tracą swoją intensywność.
Metabolizm związany jest z substratami pobieranymi przez organizm w celu produkcji energii. Należy podkreślić, że człowiek ma ograniczone możliwości magazynowania energii w postaci glikogenu. Ograniczenia te nie dotyczą magazynowania energii w postaci tkanki tłuszczowej. Z grubsza mówiąc, zbyt kaloryczna dieta, znacznie przekraczająca zapotrzebowanie, doprowadzi do nadmiernego przyrostu tkanki tłuszczowej, co doprowadzi do nadwagi i otyłości.
Szybki metabolizm – od czego to zależy?
Tempo przemiany materii jest wypadkową kilku czynników, na większość których możemy mieć wpływ. Wiek organizmu jest zmienną, której modyfikacja jest niemożliwa, dlatego należy mieć na uwadze, że wraz z postępującymi procesami starzenia się organizmu metabolizm ulegnie spowolnieniu. Kobiety mają niższe tempo przemiany materii niż mężczyźni. Dlatego musimy nauczyć się poprawiać metabolizm i modyfikować czynniki, na które mamy wpływ. Czym jest przyspieszony metabolizm? Osoby, u których procesy metaboliczne przebiegają prawidłowo, nie mają problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała i mniej cierpią na choroby związane z odżywianiem.
Czynniki wpływające na tempo przemiany materii:
• wiek,
• seks,
• zaburzenia hormonalne,
• stan fizjologiczny (ciąża, laktacja),
• choroby ostre i przewlekłe,
• dieta – ilość i jakość spożywanej żywności,
• częstotliwość i terminy posiłków,
• stopień aktywności fizycznej,
• aktywność psychiczna,
• Regulacja temperatury otoczenia i odzieży.
Zmiany energetyczne wynikające z procesów metabolicznych w organizmie określa się mianem kalorymetrii. Nauka ta pokazuje wartość energii dostarczanej z pożywieniem oraz energii wydatkowanej w wyniku ogólnego metabolizmu.
Wartość energetyczna poszczególnych makroskładników spożywczych:
• białko – 4 kcal/1g,
• węglowodany – 4 kcal/1g,
• tłuszcze – 9 kcal/1g,
• alkohol etylowy – 7 kcal/1g.
Pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu dostarczają najwięcej energii z pożywienia. Warto też poznać kaloryczność alkoholu. Pozostałe makroskładniki w pożywieniu, mimo że mają taką samą kaloryczność, w różny sposób wpływają na uczucie sytości. Pokarmy węglowodanowe, zwłaszcza te o wysokim indeksie glikemicznym, mogą stymulować apetyt ze względu na zmiany poziomu glukozy we krwi i insuliny. Pokarmy wysokobiałkowe trawią się dłużej i nie mają znaczącego wpływu na wydzielanie insuliny, dlatego warto zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę, aby zachować równowagę energetyczną odpowiadającą potrzebom.
Szybki metabolizm – co jeść?
Dieta Szybkiego Metabolizmu zawiera pokarmy poprawiające metabolizm. Kluczowe znaczenie będzie jednak miała ilość i jakość spożywanego pokarmu, ponieważ jeśli będziemy jeść więcej niż to konieczne, procesy anaboliczne nabiorą rozpędu, co doprowadzi do przyrostu tkanki tłuszczowej. Co jeść, żeby schudnąć, czyli co uwzględnić w diecie szybkiej przemiany materii?
Jak poprawić metabolizm?
• Dodaj przyprawy do swojej diety, aby przyspieszyć metabolizm. Kapsaicyna, zawarta w ostrych przyprawach, zwiększa termogenezę, co zwiększa wydatek energetyczny. Przyprawy na szybki metabolizm: papryczka chili, pieprz cayenne, kurkuma, jalapeno, piri-piri, chrzan, wasabi.
• Upewnij się, że masz odpowiednią ilość białka w swojej diecie. Proces trawienia białek wymaga od organizmu większej ilości energii, co przekłada się na szybszy metabolizm. Mówiąc najprościej, trawienie białka trwa dłużej, a trawienie również spala kalorie. Zalecanymi źródłami białka w diecie są chude mięso (kurczak, indyk, perliczka, cielęcina), ryby, owoce morza, nasiona roślin strączkowych,